سؤالی که برای بسیاری از مخاطبان و فعالان تازهکار عرصه تبلیغات مطرح میشود این است که:
«عکاسی صنعتی چه تفاوتی با عکاسی تبلیغاتی دارد؟».
همانطور که ابتدا بدان اشاره کردیم، عکاسی صنعتی، خود یکی از زیرشاخههای عکاسی تبلیغاتی است. در عکاسی تبلیغاتی، اُبژه مورد نظر ما تنها یکی از اِلِمانهای حاضر در تصویر است. چه بسا عکاس با ایدهپردازی خود و با استفاده از عناصر مختلف بخواهد پیام خود را به مخاطب ارائه بدهد. به عبارت بهتر، عکس تبلیغاتی، همیشه حاوی پیام خاصی است. مثلا ممکن است یک عکس تبلیغاتی درباره آموزش یک مضمون فرهنگی و اجتماعی باشد. نمونه بارز آن در این ایام که با مسئله شیوع ویروس کرونا روبهرو هستیم، انواع پوسترهای تبلیغاتی و آموزشی هستند که در سطح شهر برای فرهنگسازی قرار داده شدهاند. قاعدتا برای تهیه مواد خام چنین پوسترهایی باید از عکسهای مناسبی استفاده شود که این عکسها در دسته عکسهای تبلیغاتی قرار میگیرند.
عکاسی صنعتی برای فروشگاه
اما عکاسی صنعتی بدون پرداختن به حواشی و پیام خاص، تنها در پی معرفی دقیق یک محصول از طریق عکس مناسب است. به عبارت دیگر، عکس صنعتی جهت معرفی کالا در فروشگاههای اینترنتی کاربرد دارد. مثلا عکس صنعتی یک ساعت مچی، باید بهخوبی نمایانگر اندازه، شکل و ظاهر آن باشد؛ طوری که مخاطب با دیدن آن و البته خواندن توضیحات جانبی، قادر به تصمیمگیری برای خریدن یا نخریدن آن باشد.
البته در شرح عکس تبلیغاتی و صنعتی باید به این مسئله اشاره کنیم که عکاسی صنعتی تنها یکی از شاخههای عکاسی تبلیغاتی است. عکاسی تبلیغاتی زیرمجموعههای دیگر مانند عکاسی تجاری، سیاسی، فرهنگی و … دارد. در این میان عکاسی تجاری (commercial photography) موردی است که گاهی با عکاسی تبلیغاتی اشتباه گرفته میشود. هرچند عکس تجاری هم خیلی وقتها به محصولات تولیدی یک کارخانه و کالاها اختصاص دارد، اما صرفا برای معرفی دقیق آنها گرفته نشده است؛ بلکه ممکن است با اقسام ویرایشها در نرمافزارهای ادیت، در ابعاد و ظاهری جذابتر از آنچه هست جلوه کرده باشد تا براساس یک سناریوی جذاب، همان پیام تبلیغاتی را که پیشتر بدان اشاره کردیم، در یک زمینه تجاری به مخاطب منتقل کند.
یک مثال ساده …
برای مثال یک بیلبورد تبلیغاتی را تصور کنید که در آن مردی خوشپوش با کت و شلوار ایستاده است و رو به دوربین با مسواک خاصی که موضوع تبلیغ ماست، مسواک میزند. ظاهر این تبلیغ این است که افراد بهاصطلاح باکلاس و منظم که قاعدتا بهداشت دهان و دندان را رعایت میکنند، این برند از مسواک را انتخاب میکنند و پیام آن هم کیفیت بالای این محصول است.
اما عکس صنعتی باید دقیقا با همان مختصات ارائه شود. زیرا قرار است در بسترهایی مثل فروشگاههای اینترنتی یا کاتالوگهای تخصصی به خریداران عرضه شود تا برای خرید تصمیم بهتر و دقیقتری بگیرند. با توجه به اینکه در این نوع عکاسی معمولا محصولات از فاصله نزدیکتر و با جزئیات بیشتر مقابل دوربین عکاس قرار میگیرند، انتخاب لنز و بهکاگیری نور و زمینه مناسب از اهمیت خاصی برخوردار هستند.
عکاس میتواند بسیاری از محصولات کوچک را در استودیوی خود و یا هرجای دیگری، مقابل کروماکی یا هر پسزمینه پرتابل مناسبی قرار دهد تا بعدا ادیت و ویرایش مورد نیاز را در نرمافزارهایی مثل ادوبی لایت روم (Adobe light room) انجام دهد. اما چالش اصلی وقتی ایجاد میشود که پای محصولاتی در میان است که عکاسی از آنها خارج از محیط صنعتی کارخانه بهراحتی امکانپذیر نیست؛ مثل عکاسی از کندانسور سیستمهای تهویه مطبوع. اینجاست که عکاس با دانش و مهارت بالای خود، باید از بهترین زوایا عکاسی کند تا بعدا با ویرایش نهایی، صورت جذاب آن را به مخاطبان ارائه دهد.