عکاسی از هر سوژه و موضوعی با این هدف که برای تمجید یا نقد آن، مخاطب را با خود همراه کنیم، عکاسی تبلیغاتی محسوب می‌شود. عکس تبلیغاتی می‌تواند موضوعات سیاسی و اجتماعی داشته باشد. شاید هم به‌دور از سیاست، صرفا جنبه اقتصادی داشته باشد.

با این تعریف باید توجه داشته باشید که عکاسی تبلیغاتی (advertising photography) از عکاسی تجاری (commercial photography) و عکاسی صنعتی (industrial photography) گسترده‌تر است. در حقیقت عکاسی تجاری و صنعتی، به‌نوعی زیرمجموعه‌های عکاسی تبلیغاتی هستند. همراه مقاله‌های بعدی در کارخانه تولید محتوای مدیاشو باشید.

تاریخچه عکاسی تبلیغاتی

قاعدتا عکاسی تبلیغاتی پیش از آگهی تلویزیونی و تیزر تبلیغاتی به وجود آمد. پخش آگهی ویدئویی از بستر تلویزیون و از نیمه اول قرن ۲۰ آغاز شد. اما عکس تبلیغاتی از همان قرن ۱۹ در نشریات رواج پیدا کرد. مهم‌ترینِ این عکس‌ها، درباره پوشاک و صنعت مد بودند و پس از آن سیاست‌مداران هم به جمع کسانی پیوستند که از عکس‌های تبلیغاتی استفاده می‌کردند. بعد از آنها هم تهیه‌کنندگان سینما با استفاده از همین عکس‌ها، بیشتر و بیشتر به شهرت ستاره‌های فلیم‌های خود دامن زدند تا این جریان، کم‌کم رشد کند و شکل بگیرد.

هم‌زمان با پیشرفت صنعت عکاسی و دوربین‌های عکاسی،‌ صنعت چاپ هم پیشرفت می‌کرد. به این ترتیب عکس‌های با کیفیت‌تری از طریق مطبوعات منتشر می‌شد و رفته‌رفته اهمیت عکاسی در زمینه تبلیغات نمود بیشتری پیدا می‌کرد.

اکنون وجود دوربین‌های پیشرفته‌ دیجیتال و برنامه‌های مختلف ویرایش عکس، افق‌های تازه‌ای در هنر عکاسی به وجود آورده است. هرچند امکاناتِ فراوان، کار را برای عکاسی ساده‌تر کرده است؛ اما رقابت بین عکاسان را هم دشوارتر نموده و مانند تیزر تبلیغاتی خوب، عکس تبلیغاتی خوب هم باید ایده خوبی داشته باشد؛ وگرنه امکان ادیت و ویرایش عکس برای هر کسی ممکن است. این مصداقِ آموزه مهم و معروفی در عکاسی است که می‌گوید:

«شکوه و عظمت باید در نگاه عکاس باشد».

در عکاسی تبلیغاتی هم دقیقا همین‌طور است. عکاس خوب با دانش کافی درباره طریقه استفاده از دوربین، زوایای عکاسی،‌ نقش رنگ‌ها و سایه‌ها و سایر تکنیک‌های عکاسی، باید بهترین شرایط را برای خلق آثار دلخواه فراهم کند.

همه نکاتی که در عکاسی به صورت عمومی آموزش داده می‌شود، در عکاسی تبلیغاتی نیز کاربرد دارد. بنابراین در این زمینه هم عکاس باید با در نظر داشتن مواردی مثل تنظیم ISO،‌ انتخاب زمینه جذاب و قاب مناسب، در بهترین حالت ممکن عکاسی کند. اما نکته قابل اهمیت در عکاسی تبلیغاتی، پیامی است که باید به مخاطب منتقل شود. شاید عکاس ترجیح بدهد که در یک عکس هنری یا مستند، فقط مخاطبان هنرمند و باهوش به پیام پنهانی اثرش پی ببرند؛ اما پیام عکس تبلیغاتی باید روشن و مشخص باشد تا عموم مخاطبان آن را دریابند و تحت تأثیر قرار بگیرند. عکاس تبلیغاتی باید به‌خوبی نیاز مشتری خود را درک کند و با خلاقیت خود به ایده‌هایش جان بدهد.