موشنگرافی اقتصادی
شرح خدمات: موشنگرافی یک دقیقهای
زمان تحویل: ۷ تا ۱۰ روز
عوامل: نویسنده، طراح و موشنگرافیست
موشن گرافی حرفهای
شرح خدمات: موشن گرافی یک دقیقهای
زمان تحویل: ۱۵ تا ۲۰ روز
عوامل: نویسنده، طراح و موشنگرافیست
پکیج موشن گرافی اقتصادی
شرح خدمات: ۵ ویدئوی (حداکثر) یک دقیقهای
زمان تحویل: ۲۰ تا ۲۵ روز
عوامل: نویسنده، طراح و موشنگرافیست
پکیج موشن گرافی حرفهای
شرح خدمات: ۵ ویدئوی (حداکثر) یک دقیقهای
زمان تحویل: ۲۵ تا ۳۰ روز
عوامل: نویسنده، طراح و موشنگرافیست
ساخت موشن گرافیک
گرافیک متحرک (موشن گرافیک motion graphics) اثری است که با نرمافزارهای طراحی ساخته میشود. بهواسطه این نرمافزارها، تصاویر مورد نظر به حرکت درمیآیند و در فرمت ویدئویی ارائه میشوند. این تصاویر، یا اِلِمانهای گرافیکی و طراحیشدهای هستند که خودِ گرافیستها خلق کردهاند، یا تصاویر واقعی (real) و برشخوردهای هستند که با استفاده از برنامههای گرافیکی به حرکت درمیآیند. نتیجه این فرایند معمولا همراه با یک قطعه موسیقی انتخابی و صدای نریتوری ارائه میشود که درباره موضوع مورد نظر توضیح میدهد.
دانشِ هنری گرافیست بیش از هر عنصر دیگری به جذابیت اثر کمک میکند. حرکت نَرم و باورپذیر کاراکترها و اِلِمانهای بهکاررفته در موشن گرافیک، کار را بیش از پیش جذاب جلوه میدهد. استفاده از رنگهای مناسب و سایر شگردهای گرافیکی هم از مهمترین نکات ساخت گرافیک متحرک هستند.
برای ساخت موشن گرافیک به چه عناصری نیاز داریم؟
برای خلق موشن گرافیک تبلیغاتی، این عناصر را به یاد داشته باشید:
- طراح و گرافیستی که با دانشِ خود، توانایی و مهارت آفرینش و انتخاب انواع اِلِمانها و کاراکترهای گرافیکی را داشته باشد تا با استفاده از نرمافزار مناسب، از پسِ انجام کار برآید.
- چنانکه ذکر شد، ساخت موشن گرافیک در فضای نرمافزارهای خاصی صورت میگیرد. در این بین کارآمدترین و معروفترین نرمافزار، یکی دیگر از برنامههای پرکاربرد ادوبی (Adobe) به نام افتر افکت (After effects) میباشد.
- یک سناریوی مناسب که بر مبنای آن محتوای تبلیغاتی دلخواه بهخوبی ارائه شود.
علاوه بر سناریویی که طبق آن تصاویر متحرک و کاراکترها در اثر ظاهر میشوند، متن مناسبی نیز باید در اختیار راوی (narrator) قرار بگیرد تا با خواندن آن، به موشن گرافیک جان بدهد. در کنار این عنصر صوتی (صدای راوی)، استفاده از موسیقی مناسب نیز به القای بهتر معانی کمک شایانی میکند.
در کنار همه عناصر مذکور، خلاقیت در ایدهپردازی را از یاد نبرید. در ساخت موشن گرافیک هم مانند همه کارهای تبلیغاتی، خلاقیت جایگاه ویژهای دارد. با توجه به محدودیت آپشنهای موجود در نرمافزارهای ساخت گرافیک متحرک و البته سلیقه و دغدغههای مشترک خیلی از مشتریها که در هر دورهای بهخاطر مدهای مقطعی یکنواخت میشوند، بسیاری از سوژههای تبلیغاتی بهمرور کلیشهای میشوند. در این میان چیزی که میتواند وجه تمایز کار یک تیم تبلیغاتی نسبت به سایرین باشد، همین مسئله خلاقیت و ایدهپردازی است.
چرا به جای ساخت تیزر تبلیغاتی، موشن گرافیک بسازیم؟
اما شاید در ذهن مخاطبان این سؤال ایجاد شود که اساسا چرا یک مفهوم تبلیغاتی را باید در قالب موشنگرافیک ارائه داد؟ آیا با ساخت یک تیزر تبلیغاتی نمیتوانیم به همین اهداف دست پیدا کنیم؟
پاسخ این سؤال خیلی دشوار نیست! قطعا هزینههای ساخت یک تیزر تبلیغاتی بسیار بالاتر است. برای مثال تصور کنید هزینههای ساخت تیزر تبلیغاتی برای خط تولید یک کارخانه با توجه به رفتوآمد عوامل تولید، حملونقلِ تجهیزات، تصویربرداری، صدابرداری، تدوین و … چقدر خواهد بود و آن را با هزینه ساخت موشنگرافیک مقایسه کنید. البته کاملا روشن است که هر موضوع و موقعیتی شرایط خاص خود را دارد و قطعا موشنگرافیک هم بهتنهایی پاسخگوی ایدههای مختلف تبلیغاتی نیست؛ اما به هر حال قیمت مناسب ساخت موشنگرافیک، یکی از نکات مثبت درباره این اثر تبلیغاتی است.
موشن گرافیک در چه زمینههایی کاربرد دارد؟
اما مسئله مهم دیگر در ساخت هر اثر تبلیغاتی، کاربرد و نحوه استفاده از آن است. مثلا در یک تیزر انتخاباتی مهیج که قصد دارد مخاطبان را برای هواداری از یک نامزد برانگیزد، معمولا استفاده از بریده سخنرانیهای کاندیدای مورد نظر و آهنگها و ترانههای حماسی، شاکله اصلی اثر را تشکیل میدهند. کارخانه تولید محتوای مدیاشو توانایی انجام تمامی گونههای مختلف موشن گرافیک را داراست.
حال این سؤال ایجاد میشود که موشن گرافیک برای چه مقاصدی مناسبتر است.
زمینههایی که استفاده تبلیغاتی از موشن گرافیک برای آنها توصیه میشود، از این قرار هستند:
۱ـ معرفی یک مجموعه یا برند با پیشینه و تاریخچه آن همراه با ارائه فهرستوار خدمات و محصولاتی که ارائه میدهد. برای این کار در هر پلان از موشن گرافیک میتوانید مهمترین عناوین را به صورت تایپی (با فونت و کاور مناسب) و همزمان با گفتار نریتور قرار دهید. طبق نتیجه پژوهشها، انتقال مفاهیم همراه با گفتار و نوشتار، بسیار سریعتر و تأثیرگذارتر است.
۲ـ معرفی یک شخص و بیوگرافی او با استفاده از شیوهای که در مورد قبل بدان اشاره کردیم. افراد مختلف معمولا برای برندسازی شخصی (personal branding) شرح حال و سوابق خود را به مخاطبان عرضه میکنند تا بیشتر و بهتر شناخته شوند.
۳ـ برای انواع توصیههای آموزشی نیز میتوانید از گرافیک متحرک استفاده کنید. موردی که هم به کار مؤسسههای آموزشی میآید و هم نهادهای دولتی و شرکتهای خصوصی میتوانند از آن استفاده کنند.
برای مثال برای صرفهجویی از در مصرف آب، برق و سایر منابع انرژی، میتوان از موشن گرافیک استفاده کرد تا با فرهنگسازی عمومی، اهداف آموزشی برآورده شود؛ چیزی که ممکن است مد نظر نهادها و سازمانهای بزرگ دولتی مثل وزارت نیرو باشد.
از طرف دیگر شرکتهای خصوصی هم میتوانند آموزشهای لازم جهت استفاده از محصولاتشان را از طریق موشن گرافیک به کاربران آموزش دهند. مثلا یک تولیدی لوازم خانگی میتواند نوع نصب و استفاده از سیستم تهویه هوشمند خود را از طریق موشن گرافیک به مخاطبان آموزش دهد.
و اما از همه مهمتر کاربرد گرافیک متحرک برای مدارس و مؤسسات آموزشی است. با استفاده از انواع ارزانتر موشن گرافیک، بسیاری از اهداف و مقاصد آموزشی محقق میشوند. چیزی که در ایام کرونا اهمیت آن بیش از پیش روشن شد، همین کاربرد روشهای خلاقانه مجازی در آموزش از راه دور بود.
انواع موشن گرافیک به لحاظ قیمت و کیفیت
مثلا همان طور که گفتیم برای ویدئوهای آموزشی مدارس و مؤسسات، نمونههای ارزانتر توصیه میشود. زیرا بر حسب نیاز این مراکز، محتوای بسیار زیادی باید در اختیار دانشآموزان و دانشجویان قرار بگیرد. از این رو تا حد امکان باید هزینهها را کاهش داد.
انواع نمونههای موشن گرافیک از این قرار هستند:
سطح C
در این سطح از گرافیک متحرک، فقط تصاویر مورد نیاز در زمانبندی مشخصی که موشنگرافیست طراحی کرده، بهصورت متوالی ظاهر میشوند و همراه آنها توضیحات مربوطه بهصورت زیرنویس و یا روی تصویر قرار میگیرند. برای این دسته از موشن گرافیک معمولا از موسیقی انتخابی استفاده میشود و قاعدتا استفاده از نریتور برای خواندن متون آموزشی بر کیفیت کار خواهد افزود؛ هرچند هزینه را هم افزایش میدهد.
سطح B
در کارهای سطح B موشنگرافیست از اِلِمانهای بیشتری استفاده میکند و با سناریوی مشخص، در کنار همان عناصر قبلی (تایپ مفاهیم، موسیقی و صدای نریتور) کار جذابتری ارائه میدهد. قطعا با وقت و زمان بیشتر، طراح میتواند پلانها را نرمتر و یکنواختتر کنار یکدیگر قرار بدهد.
سطح A
در این سطح، موشنگرافیست با خلاقیت خود دست به ابتکار میزند و خودش کاراکترهای انسانی و اِلِمانهای متفاوت خلق میکند.
سطح A+
جذابترین و البته گرانترین مدل موشن گرافیک همین سطح آـپلاس است. در این نمونه از گرافیک متحرک، یک اثر سطح A که به لحاظ کیفیت تدوین و ساخت در بهترین حالت ارائه شده است، با شخصیتها و پلانهای واقعی در هم میآمیزد. مثلا میتوانیم از یک شخصیت انسانی به عنوان مجری استفاده بکنیم؛ در حالی که پشت سر او نمودارها روی تصویر ظاهر میشوند. در فضای تبلیغات به این دست کارها اصطلاحا موشن رئال گفته میشود.
اما نکته قابل توجه این است که عملاً بیشتر طراحان و سازندگان موشنگرافیک، کارهای عمومی خود را در دو قالب A و B ارائه میکنند. حال ممکن است هر یک از عناصر تشکیلدهنده این دو قالب، بهتبع جزئیات سفارش، کم یا زیاد شوند. مهمترین عواملی که باعث تمایز سطح آثار موشن گرافیک از یکدیگر است عباتاند از:
وجود کاراکتر، کیفیت نریشن و میزان دقت در نحوه حرکت اِلِمانهای موجود در کار.
حرف آخر؛
آثار موشن گرافیک با وجود اینکه برای ارائه محتوای تبلیغاتی ارزانتر از سایر قالبها به حساب میآیند، اما هرگز خلاقیت طراح و سازنده را محدود نمیکنند. به این ترتیب با نوشتن یک سناریوی مناسب، بهراحتی میتوانید به خواسته خود برسید.