ایده اولیه متاورس (metaverse) از کجا آمد؟

متاورس (metaverse) یا همان دنیای مجازی یعنی فراجهان که اولین بار در سال ۱۹۹۲ در رمان علمی تخیلی نیل استفنسون، “تصادف برف” متاورس به‌وجود آمد. داستان رمان حول یک دنیای فانتزی می چرخد ​​که در آن دولت ها قدرت را به شرکت های خصوصی واگذار می کنند و با بسیاری از جنبه های دنیای مدرن، مانند واقعیت مجازی و ارز دیجیتال سروکار دارند و جایگزینی برای دنیای فیزیکی که به یک کابوس تبدیل شده و راه فرارش فقط دنیای مجازی است، این کتاب در میان رهبران دره سیلیکون احترامی خداگونه به دست آورده است. گذشته بیشتر در بازی‌‌های ویدیویی اجرا می‌شد در حالیکه امروزه گسترش متاورس فعلی در رفع محدودیت‌های تکنولوژیکی با دستگاه‌های واقعیت مجازی متمرکز شده است. با مقاله متاورس در کارخانه تولیدمحتوای مدیاشو همراه باشید.

چرا کمپانی های بزرگ علاقه‌مند به متاورس هستند؟

اخیرا مارک‌زاکربرگ (Mark Zuckerberg) اعلام کرده است که تمام برنامه‌های متصل به فیسبوک (facebook) به زیرمجموعه متا (meta) رفت مثل واتساپ و اینستاگرام، که بعد‌از آپدیت واتساپ، WhatsApp from Facebook به WhatsApp from Meta  در نسخه بتا، تغییر کرد. و اعلام کرده است، تا پنج سال دیگر فیسبوک را از یک شبکه اجتماعی به یک متاورس تبدیل می‌کند.

کمپانی های دیگر، مثل انویدیا، سونی و مایکروسافت شرکت‌های فناوری بزرگی هستند، که اعلام کرده‌اند قصد دارند، بر‌ روی این تکنولوژی جدید فعالیت داشته باشند. بلومبرگ اینتلیجنس طبق گزارشی اعلام کرده است، تکنولوژی متاورس آینده اقتصادی بسیار خوبی دارد و تخمین زده‌اند تا اواسط این دهه به ۸۰۰ میلیارد و تا سال ۲۰۳۰ به ۲.۵ تریلیون افزایش می‌یابد. و با نگاهی به این مبالغ بزرگ، مشخص می شود که چرا شرکت های بزرگ فناوری، متاورس را آینده اینترنت معرفی کرده‌اند.

ویژگی‌های متاورس:

متاورس‌ها چون متصل به اینترنت و دنیای مجازی هستند، ویژگی‌های گسترده‌ای می‌توانند داشته باشند، که مهم‌ترین آنها:

  1. تعامل: کاربران باید با سایرکاربران و متاورزهای دیگر ارتباط و تعامل مستقیم داشته باشند.
  2. قابلیت همکاری: آواتارها و کالاها باید بتوانند برای ایجاد و استفاده در هر یک از متاورهای قابل دسترسی باشند.
  3. جسمانی بودن: هرچند متاورس‌ها دنیای مجازی هستند، ولی باید بدانیم که تابع قوانین فیزیک هستند و منابع محدودی دارند.
  4. اقتصاد تمام عیار: بخاطر قابلیت همکاری، می‌توانیم کالاها را در هر محیطی، بدون‌اینکه بدانیم چه کسی آنها را مدیریت می کند، استفاده کنیم.

در متاورژن چه فعالیت‌هایی می توانید انجام دهید؟

هرچند متاورس‌ها شباهت به دنیای داستان های علمی تخیلی دارند، اما در متاورس، میتوان فعالیت‌های متنوعی مثل شرکت در کنسرت های مجازی، مسافرت، خرید کردن، سینما، پرو لباس را انجام داد. از طرفی، به عنوان یک فضای کاری در مقیاس بزرگ تصور می شود که در آن انواع مختلف ماشین‌ها و سیستم‌ها و ابزارآلات را می توان از طریق متاورس‌‌ها آزمایش کرد. که کمک برای تشخیص خرابی‌های احتمالی قبل استفاده از آنها در یک محیط فیزیکی را فراهم می‌کند.

شرکت متاورس چیست؟

یکی از ویژگی‌های اصلی متاورس قابلیت همکاری است که به آن اجازه می دهد تا یک پلتفرم وابسته به چند شرکت نباشد، بلکه مجموع فضاهای به هم‌‌پیوسته‌ای است که می‌توانیم مستقل از یکی به دیگری حرکت کنیم. علاوه بر این، شامل یک اقتصاد تمام عیار و جامع است که دنیای فیزیکی و مجازی را در بر می گیرد، به این معنی هرآنچه که می توانیم «اینترنت جاسازی شده» بنامیم، غیرمتمرکز خواهد بود. امکانات یک شرکت از پوشش حضور اجتماعی، کار اداری یا سرگرمی، پرداخت ها، مراقبت های بهداشتی ، محصولات مصرفی، کار ساعتی و غیره متغیر است.

با این حال، هنوز کارهای زیادی برای گسترس و توسعه وجود دارد، مانند حل مشکلات بسیاری که این دنیای مجازی ایجاد می کند، همچنین ایجاد دستگاه های VR راحت تر و سبک تر، و برداشتن موانعی که با آن مواجه می شوند که اجرای انبوه آن به واقعیت تبدیل شود. البته متاورس هنوز در مراحل اولیه قرار دارد، درست شبیه به سال های اولیه اینترنت، و مطنقی هست که در این مرجله تا نهایی شدن طرح با چالش ها و مسائلی رو‌به‌رو شود.

نمونه هایی از متاورژن ها

در حال حاضر مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg)، مدیر عامل فیس بوک، پرچمدار این دنیای مجازی (متاورس) شده است و در حال حاضر روی متاورس خود و تغییر نام شبکه اجتماعی خود کار می کند، همچنین بسیاری از شرکت‌ها در حال حاضر مجموعه‌ای از ابتکارات و ایده‌ها را برای گسترش این فناوری نوظهور آغاز کرده‌اند و در تلاش هستند تا اولین کسانی باشند که به هدف توسعه هرچه سریع‌تر بهترین متاورس دست یابند، و این چند نمونه است: هولولنز مایکروسافت (Microsoft HoloLens)، کلاه‌های واقعیت مجازی پلی‌استیشن، بازی‌های ویدیویی Epic Games، Ali Metaverse از علی‌بابا (Alibaba)، یک استودیوی بازی‌های ویدیویی جدید بر اساس متاورس Tencet و حتی مالک TikTok قبلاً علاقه خود را به این فناوری اعلام کرده است.

متاوره فیسبوک

مارک زاکربرگ کسی است که در حال حاضر بیشترین سرمایه گذاری را در این دنیای مجازی انجام داده است. به طوری که او نام شبکه اجتماعی خود فیسبوک را به “متا” تغییر داده است. آنها اعلام می کنند که متاورس تکامل بعدی ارتباطات اجتماعی است و به متا وعده فضایی سه بعدی را می دهد که در آن می توانید ارتباط برقرار کنید، بیاموزید، همکاری کنید و بازی کنید.

آنها در حال توسعه فناوری‌ و تکنولوژی‌های جدید برای ساختن متاورها هستند و به شرکتی تبدیل شده اند که بیشترین سرمایه گذاری را در متاورس انجام خواهد داد. میزان سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۰ در تحقیق و توسعه به ۱۸٫۵ میلیارد دلار رسید و برای این سرمایه گذاری تا ۳۰ درصد از درآمد فیس‌بوک خواهد رسید . علاوه بر این، بیش از ۱۰۰۰۰ شغل در اروپا ایجاد خواهد کرد تا این پروژه به نتیجه برسد.

مایکروسافت مش (Microsoft Mesh)

مایکروسافت در آخرین نسخه Ignite ارائه Mesh را شگفت زده کرد، شرط واقعیت مجازی خود را برای استفاده عمدتاً در Teams طراحی کرده بود، و شتاب HoloLens2 خود را دارد. خود غول فناوری آن را به عنوان فرصتی تعریف می‌کند که حضور و تجربیات مشترک را از هر کجا و در هر دستگاهی از طریق برنامه‌های واقعیت ترکیبی امکان‌پذیر می‌کند.

متاورس از علی بابا (Ali Baba)

غول چینی در ابتدایی ترین مراحل متاورس است، اما قبلاً برای چندین کمپانی تجاری مرتبط با متاورس درخواست داده و قصد خود را برای شرکت در این مسابقه فناوری اعلام کرده است. که اولین علامت تجاری Ali Metaverse خواهد بود، اما Taobao و Dingding Metaverse هم در حال پیوستن هستند.

اپیک گیمز متاورس (Epic Games Metavars)

یکی دیگر از شرکت کنندگان در ایجاد متاورس خاص خود، سونی است که یک میلیارد دلار برای ایجاد آن سرمایه گذاری کرده است. اپیک گیمز، سازندگان Fortnite و موتور گرافیکی Unreal Engine، وظیفه توسعه آن را بر عهده دارند.