چه چیزی باعث می‌شود یک اثر ادبی یا هنری بیشتر از سایر آثار دیده شود؟

چرا نقاشی‌های ون‌گوگ در زمان خودش دیده نمی‌شد؛ ولی بعد از مرگش تبدیل به تأثیرگذارترین آثار پست‌ امپرسیونیسم و هنر مدرن شد و چرا گوته چند قرن بعد از حافظ، شعر و تفکر او را ستایش می‌کند همه اینها سوال‌هایی هستند که می‌توان پرسید. یا اینکه در عصر حاضر چرا بعد از تولد رسانه قدرت‌مند سینما که در جایگاه هنر هفتم قرار گرفته، برخی آثار بعد از گذشت چند دهه، هنوز شاهکار تلقی می‌شوند و از جذابیتشان کاسته نمی‌شود؟ و نهایتا اینکه چطور هنرمند سرگشته‌ای مثل چارلی چاپلین که شاید خودش هم، محل دقیق تولدش را نمی‌دانست، قلب‌ها و دیدگان تماشاگران را غارت می‌کند؟ اگر پاسخ این سوالات ساده بود و تعریف مشخصی داشت، قطعا این همه مباحث پیچیده درباره هنر و فلسفه هنر به وجود نمی‌آمد و احتمالا جان فورد و ژان لوک گدار هر دو به یک شیوه فیلم می‌ساختند و کار برای منتقدان فیلم این‌قدر دشوار نمی‌شد.

چه عناصری موجب جذابیت کار هنرمند می‌شود؟

اما دقیقا نکته جادویی در هنر و ادبیات همینجاست: «هنر تعریف ندارد» شاید فیلم جذاب «انجمن شاعران مرده» را دیده باشید. جایی که استاد محبوب مدرسه که رابین ویلیامز نقشش را بازی کرده است با پاره کردن صفحاتی از کتاب درسی به بچه‌ها فهماند که شعر و هنر تعریف خاصی ندارد. البته معنای این حرف این نیست که هر اثری دارای ارزش هنری است.

این جمله معروف را از یاد نبرید که: «هنرمند هر کاری می‌تواند بکند، به شرط اینکه بداند چه می‌کند.» همه این حرف‌ها بخاطر این است که شما به‌عنوان یک فعال رسانه‌ای یا کسی که قصد دارد فعالیت اقتصادی و کسب و کار خودش را تبلیغ بکند، بدانید که «مهارت بهتر دیده شدن» یک هنر است که در مقاله سواد رسانه‌ای هم به این موضوع اشاره کردیم. پس خوب است که با مطالعه‌ی نحوه‌ فعالیت بزرگانی که با استفاده از رسانه‌های مدرن قرن ۲۰ و ۲۱ خودشان را به جهانیان معرفی کرده‌اند، خلاقانه در این زمینه تلاش کنید. بزرگانی که یا مثل چارلی چاپلین با خلق آثار هنری به اهدافشان دست یافته‌اند، یا مثل زاکربرگ با به کار گرفتنِ خلاقانه مظاهر تکنولوژیک، تحولات بزرگی را رقم زده‌اند.

خوشحال می‌شویم نظرات و سوالات خود را با ما در کارخانه تولیدمحتوای مدیاشو به اشتراک بگذارید حتما پاسخگوی شما عزیزان هستیم.