مقصود از مستندهای

 sponsored چیست؟

سرمایه‌گذاران آثار سمعی‌ـ‌بصری

اما تا به حال حتما درباره سرمایه‌گذاران آثار و تولیدات سمعی‌ـ‌بصری شنیده‌اید؛ یعنی افراد حقیقی یا حقوقی که هزینه‌های ساخت یک اثر را فراهم می‌کنند و در مقابل مخارج تولید را از سود حاصله بازمی‌گردانند. این را هم حتما تا به حال دیده‌اید که یک برند صرفا برای تبلیغ نام خود،‌ اسپانسرینگ یک رویداد یا اثر هنری را عهده‌دار شود؛ بدون اینکه سود چشم‌گیری عایدش شود.

هیچ یک از دو مورد یادشده، چیز جدیدی در عرصه تبلیغات و اسپانسرینگ نیستند. اما طی این سال‌ها و با شکل‌گیری پلتفرم‌های رایگان یا ارزان برای بارگذاری محتوای ویدئویی، خیلی‌ از افراد و برندها برای تبلیغ نام تجاری و مجموعه تحت مدیریت خود، به حمایت از تولید آثار فاخر روی آورده‌اند تا به‌سبب دیده شدن آنها در این بسترها، نام ایشان نیز مطرح شود. اما اسپانسرها برای انجام این کار معمولا از موضوعاتی استفاده می‌کنند که به زمینه فعالیت‌شان نزدیک باشد. چنین هدفی با ساخت فیلم‌های مستند، بازخورد بهتری پیدا می‌کند.

برای مثال ممکن است یک فروشگاه بزرگ گل و گیاه، سفارش ساخت مستندی با موضوع تاریخچه پرورش گل‌های زینتی در ایران را به یک استودیوی فیلم‌سازی و تبلیغات بدهد. در چنین موقعیتی، عوامل استودیوی مذکور که احتمالا از ساخت یک مستند مستقل بیش از ساخت برنامه‌های سفارشی لذت می‌برند، با انگیزه برای ساخت یک اثر فاخر اقدام می‌کنند. به این ترتیب هر دو طرف به منفعت مادی و معنوی می‌رسند. فروشگاه بزرگ گل و گیاه با حمایت از یک اثر فاخر، در راستای معرفی خود کوشیده است و استودیوی فیلم‌سازی و تبلیغات هم با تولید یک مستند،‌ هم کارنامه هنری خود را تقویت کرده، هم یک پروژه درآمدزا را پیش برده است.

با یک محتوای ارزشمند، تبلیغ کنید!

هرچند به‌مرور زمان سازندگان تیزرهای تبلیغاتی سعی کرده‌اند، که با استفاده از عناصر مختلف بر جذابیت آنها بیفزایند، و به آثارشان جلوه هنری یا سرگرم‌کننده بدهند؛ اما تحت هر شرایطی، یک ویدئوی تبلیغاتی،‌ از سایر آثار متمایز است، و به‌راحتی بازشناخته می‌شود.

از این رو بسیاری از اهالی هنر، برای آثار تبلیغاتی، بار و ارزش معنوی چندانی قائل نیستند، و تصور می‌کنند، عرصه تبلیغات و عرصه خلاقیت هنری، همیشه دو راه مجزا هستند؛‌ یکی برای تأمین معاش و دیگری برای کسب نام و نشان.

 

شباهت و تفاوت تبلیغات همسان (native)

با تبلیغات (sponsored)

چنانکه در مقاله تبلیغات همسان آمده است، صفحات تبلیغاتی در شبکه‌های اجتماعی، به‌ویژه صفحه اینفلوئنسرها، ضمن تولید و نشر محتوای آشنا و همیشگی خود برای مخاطبان‌شان، هر بار از حمایت و اسپانسرینگ یک برند یا شرکت استفاده می‌کنند. مثلا ممکن است یک صفحه سرگرم‌کننده در اینستاگرام که با محتوای انیمیشنی خود، دنبال‌کنندگان زیادی جذب کرده است، هر بار ضمن انتشار پست‌های همسان و یک‌شکلی که منتشر می‌کند، تبلیغات و آگهی جدیدی را انعکاس دهد. چنین محتوایی از حیث هماهنگی با سایر پست‌های صفحه، همسان خوانده می‌شود و البته از حیث داشتن اسپانسر، با عنوانِ تبلیغات (sponsored) نیز شناخته می‌شود.

اما مستندهای (sponsored) که در این مقاله به شرح آنها پرداختیم، در راستای سیاست‌های اینفلوئنسرینگ و با هدف جذب دنبال‌کننده (follower) برای بدل شدن به بستر تبلیغاتی، ساخته نمی‌شوند. یک مستند دارای اسپانسر، ممکن است اثر فاخری باشد که به‌صورت مجزا و مستقل، محتوای بسیار مفیدی را به مخاطبانش ارائه می‌دهد. اما صرفا با حمایت برندی ساخته شده است که معمولاً در زمینه مذکور فعالیت می‌کند.