مشاوره و راه‌اندازی

کسب‌وکارهای اینترنتی

شاید این تصور وجود داشته باشد که کسب‌وکار اینترنتی صرفا به مشاغل و حرفه‌هایی اطلاق می‌شود که مستقیما به فناوری‌های مرتبط با اینترنت مثل طراحی سایت، تولید محتوا و … می‌پردازند. اما این دیدگاه نادرست است. استفاده از فضای مجازی برای تبلیغ، معرفی و فروش کالا یا ارائه خدمات و هر فعالیت اقتصادی بزرگ و کوچک دیگری، مصداق کسب‌وکار اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ است. حال ممکن است این امور صرفا با انگیزه بازاریابی (معرفی و شناخت بازار هدف) صورت بگیرد و‌ یا اینکه سایر مراحل خرید و فروش، از پرداخت الکترونیک گرفته تا پروسه نظارت بر ارسال را هم شامل شود.

کسب‌وکار اینترنتی چیست؟

راه‌اندازی یک صفحه ساده در اینستاگرام یا سایر شبکه‌های اجتماعی مصداق ابتدایی راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی است. از طرف دیگر می‌توان یک فروشگاه اینترنتی بزرگ را در نظر گرفت که بخش سخت‌افزاری و منابع انسانی آن، از بسیاری از کارخانه‌ها نیز بزرگ‌تر است.
اینکه برای پیشبرد و پیگیری اهداف تجاری و اقتصادی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی باید با تولید محتوای مناسب کار را مدیریت کرد، کاملا بدیهی است و در فهرست مقالات مدیاشو، مطالب زیادی در این باره خوانده‌ایم. اما در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که برای آغاز چنین حرکتی چه باید کرد و چگونه باید یک کسب‌وکار اینترنتی را بنیان نهاد. به این ترتیب با یکی از مراحل مقدماتی دیجیتال مارکتینگ روبه‌رو می‌شویم که کارشناسان این عرصه باید با دقت بسیار، براساس آخرین متدها بهترین مشاوره را به مخاطبان خود عرضه کنند.

هرچند آگاهی از مبانی و اصول راه‌اندازی کسب‌وکارهای اینترنتی برای پیشبرد فعالیت شما در عرصه دیجیتال مارکتینگ بسیار مهم است، اما قلمرو فناوری و دنیای مجازی بی‌انتهاست. پس هرگز از حرکت باز نایستید. شما همیشه باید با اتخاذ استراتژی‌های جدید، خود و مجموعه خودتان را به‌روز نگه دارید.

 تقویت فرایند بهینه‌سازی و سئو (SEO)

این امر مبتنی بر پیروی از الگوریتم‌های ریاضیاتی خاصی است که موتورهای جستجوگر از آنها پیروی می‌کنند و کارشناسان دیجیتال مارکتینگ با رعایت آنها سعی می‌کنند.

محتوای بهینه‌شده خود را در سایت و شبکه‌های اجتماعی مرتبط با گوگل قرار دهند. کل این پروسه برای بیشتر دیده شدن وب‌سایت و بالا آمدن آن بین نتایج جستجو صورت می‌گیرد.

به زبان ساده انجام چنین پروسه‌ای شبیه به سیاست‌‌های کمپین‌سازی و هشتگ‌گذاری است تا یک کلیدواژه بیشتر به چشم کسانی که آن را جستجو می‌کنند بیاید.

تحلیل آماری

شما می‌توانید رفتار دنبال‌کنندگان صفحه کاری‌تان را در اینستاگرام مطالعه کنید. این تجزیه و تحلیل نسبت به آمار بازدید از سایت و … نیز وجود دارد. برای پیشرفت کسب‌وکار اینترنتی خود، هیچ‌گاه از بررسی این مسائل بی‌نیاز نخواهید بود.
علاوه بر همه این متدها، ابزارهای دیگری نیز وجود دارند که روز به روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. روش‌های مختلف تبلیغات بنری، تبلیغات کلیکی (pay per click)، استفاده از پیوندهای ورودی یا همان بک‌لینک، استفاده از پوش نوتیفیکیشن‌ها (push notifications)، به‌کار بردن سیاست‌های ریتارگتینگ و استفاده از استراتژی‌های تعاملی، همگی شیوه‌های قابل استفاده‌ای هستند که نباید آنها را نادیده بگیرید.

۳ نکته مهم مبانی راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی

پیش از آنکه بر مبنای استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ، اقداماتی همچون بهینه‌سازی، ایجاد کمپین و … را آغاز کنید،

باید به فکر بنیان نهادن شالوده‌ای مناسب برای فعالیت خود باشید.

بستر اصلی فعالیت خود را بر اساس موضوع و زمینه مورد نظر انتخاب کنید!

شاید یکی از شبکه‌های اجتماعی، بستر اصلی معرفی شما باشد و وب‌سایت شما صرفا ویترین محصولات و خدماتی باشد که ارائه می‌کنید. به این ترتیب، مخاطبان شما از طریق صفحه شبکه اجتماعی‌تان برای مشاهده کالا و خدمات به وب‌سایتی که طراحی کرده‌اید سر می‌زنند.
حال اگر فعالیت شما گستردگی بیشتری دارد و مبنای شما یک وب‌سایت پیچیده مثل یک فروشگاه اینترنتی است، شبکه اجتماعی شما به حاشیه می‌رود و صرفا جهت اطلاع‌رسانی از مسائل مختلفی مثل رویدادها، حراج‌ها، کمپین‌ها و … خواهد بود.
بعد از اینکه بستر فعالیت شما مشخص شد، نوع محتوای تولیدی شما هم شکل خود را پیدا خواهد کرد. زیرا قاعدتا محتوای مناسب برای هر یک از این بسترها متفاوت خواهد. برای مثال محتوایی که برای اینستاگرام تولید می‌شود، با محتوای تولیدی برای یک کانال تلگرامی متفاوت خواهد بود. همچنین محتوای تولیدی برای یک اپلیکیشن با محتوای تولیدی برای وب‌سایت‌ها متفاوت است.

ایده‌پردازی و خلاقیت، سکوی پرتاب شماست!

گاهی سرمایه و بستر انتخابی فردی که کسب‌و‌کاری را در فضای مجازی آغاز می‌کند، با کرور کرور کاربران دیگر شبکه‌های اجتماعی فرقی نمی‌کند. اما چیزی که موجب موفقیت و تمایز او با دیگران می‌شود، ایده متفاوت و خلاقیت اوست؛ چیزی که می‌تواند باعث ربودن گوی سبقت از دیگران شود تا فرد از رقبای خود فاصله زیادی بگیرد.
برای مثال خیلی از افراد در عرصه اینفلوئنسر مارکتینگ دست به آفرینش کلیپ‌های جذاب، ویدئوهای کوتاه و یا انیمیشن‌های طنز می‌زنند؛ کاری که ممکن است خیلی‌ها از عهده انجام آن برآیند. اما چیزی که موجب پسندیده‌ شدن تعداد محدودی از آنها می‌شود، همان ایده‌پردازی و خلاقیت است که به مثابه سکوی پرتاب عمل می‌کند.

انتخاب سیستم مدیریت محتوا

اگر قصد دارید از یک سایت به عنوان بستر اصلی مارکتینگ خود استفاده بکنید و یا به هر جهت نیاز به ساخت و طراحی آن دارید، باید یک سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) یا همان (CMS) را انتخاب کنید.

برای ایجاد سایت چه در قالب‌های آماده و چه از طریق طراحی قالب‌های خلاقانه، باید از سیستم‌های مدیریت محتوایی مثل WordPress یا Joomla استفاده کنید. قاعدتا هر یک از این سیستم‌ها قابلیت‌های منحصر به فردی دارند. پس با توجه به خواسته خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
مسئله قابل توجه دیگر در این زمینه، میزان بودجه‌ای است که می‌توانید به طراحی سایت اختصاص دهید. اینکه چقدر قادر به هزینه کردن هستید در انتخاب شما تأثیرگذار است. قاعدتا طراحی یک سایت تخصصی یا فروشگاهی، گران‌تر از انتخاب قالب‌های آماده وردپرس یا جوملاست.

ولی شاید به اقتضای کارتان، نیازی به هزینه سنگین برای طراحی سایت نداشته باشید. در چنین شرایطی انتخاب درست استفاده از قالب‌های ارزان و آماده است.