تولید محتوای متنی:
قدیمیترین محتواهای به جا مانده از تاریخ بشر، سنگنگارههایی هستند، که بر صخرهها یا دیواره غارها نقش بستهاند؛ نگارههایی که علاوه بر طرح و نقشی که دارند، پیامی را به مخاطبان خود منتقل میکنند و مقدمه اختراع الفبا محسوب میشوند.
از زمان اختراع الفبا توسط فنیقیها، نوشتن به ابزار بیرقیبی برای ایجاد ارتباط تبدیل شده است. و روز به روز بر اهمیت آن افزوده میشود؛ ابزاری که میتواند بین مردمی که صدها سال با هم فاصله دارند، ارتباط برقرار کند. به این ترتیب حمورابی، پادشاه بابل، بعد از ۳۸۰۰ سال از طریق سنگنوشتهاش با ما سخن میگوید.

تاریخچه تولید محتوا
نوشتهها میتوانند مسافتهای طولانی را طی کنند و پیام را به مخاطب برسانند. کاری را که در دوران باستان کبوترهای نامهرسان و چاپارهای هخامنشی انجام میدادند، امروزه اپلیکیشنهای پیامرسان به عنوان مجهزترین پیکهای تاریخ به عهده گرفتهاند.
غرض اینکه هرچند صورت و کیفیت نوشتن تغییر کرده است، اما هنوز متون مکتوب از مهمترین عناصر ارتباطات هستند. این امر در مقوله تولید محتوا (content creation) نیز از اهمیت خاصی برخودار است. تصور بعضی مخاطبانِ فضای مجازی و شبکههای اجتماعی از محتوای مناسب برای بسترهای اینترنتی، محتوای صوتی و تصویری است؛ از این رو اهمیت خاصی برای محتوای نوشتاری و متنی قائل نیستند. اما باید بدانید که نهتنها مبنا و بنیاد تمامی پادکستها و ویدئوها، محتوای متنی آنهاست، بلکه خودِ محتوای متنی و کیفیت و کمیت آن، نقش بهسزایی در تقویت جایگاه وبسایتها دارد.
حتما درباره مسائل مربوط به تولید محتوا برای پایگاههای اینترنتی و اصطلاحاتی از قبیل سئو و بهینهسازی چیزهای زیادی شنیدهاید. اینجاست که دقیقا نقش محتوای متنی اصیل و اُریجینال بیش از هر عنصر دیگری مطرح میشود. محتوایی که علاوه بر تقویت صفحه نخستِ یک سایت (home page)، موجب ایجاد و دیده شدنِ صفحه فرود (landing page) هم میشود.
در زمینه اصطلاحات و مسائل مربوط به محتوای متنی در بستر وبسایتها، وبلاگها و شبکههای اجتماعی، مطالب زیاد و متنوعی وجود دارد که پرداختن به هر یک، مجال مفصلی میطلبد. در این مقاله قصد داریم بعد از روشن شدن معنا و جایگاه محتوای متنی، درباره کیفیت پردازش آن کلیاتی را به شما ارائه دهیم. البته در نظر داشته باشید که آموزشهای مربوط به تولید محتوای متنی، با مسائل مربوط به اصول سئو و بهینهسازی تفاوت دارد. در این مقاله میکوشیم به شیوه درست و معتبر ارائه مطالب در فضای مجازی بپردازیم تا هم کسانی را که مقالات شما را میخوانند به مخاطبان همیشگی خود تبدیل کنید، هم میزان بازدید از سایت یا صفحه خود را افزایش دهید و نهایتا شاهد بهترین بازدهی باشید.

در تولید محتوا و تبلیغات، همیشه خلاقیت حرف اول و آخر را میزند!
شما وقتی با دیگران صحبت میکنید، در حال تولید محتوای متنی هستید. تکلم به خودیِ خود، نوشتن در ذهن محسوب میشود. تولید محتوای متنی فقط شامل نگارش مقالات آموزشی دقیق با منبع و مأخذ نیست؛ وقتی برای عکس زیبایی که آن را در صفحه شخصی شبکه اجتماعی خود بارگذاری میکنید، مطلب کوتاهی مینویسید (caption) ، در حال تولید محتوای متنی هستید.
یک کپشن ساده اما تأثیرگذار در کنار هشتگگذاری مناسب، میتواند بازدید از پست شما را چند برابر کند. پس هرگز خلاقیت خود را دستِکم نگیرید!
خودتان را جای مخاطبانتان بگذارید!
در هر زمینهای که فعالیت میکنید، باید خواستهها و دغدغههای روز مخاطبانتان را بدانید. باید بتوانید تصور کنید که مخاطب شما امروز به دنبال جستجوی چه واژه یا مفهومی است. البته این تنها به مخاطبان تخصصی شما محدود نمیشود. باید قادر به شناسایی مهمترین عنوانهای خبری روز باشید تا با پرداختن به موضوعات عمومی، جامعه آماری بازدیدکنندگان خود را بالا ببرید.
با این رویکرد، حالا خودتان را به جای مخاطبان خود بگذارید و تصور کنید که درباره یک موضوع خاص، چه سؤالاتی برای جستجوی بیشتر به ذهنتان خطور میکند.
مثلا تصور کنید که در زمینه توزیع زعفران فعالیت میکنید. چه کسانی را به عنوان مشتریان عمده خود در نظر گرفتهاید؟ این افراد در فضای مجازی با چه کلیدواژههایی به جستجوی زعفران میپردازند؟ آیا تا به حال بستر مناسبی برای تبلیغات اینترنتی این محصول وجود داشته است؟

سبک مقاله خود را مشخص کنید!
مقالههای آموزشی
این مقالات با استفاده از دادههای اطلاعاتی درباره یک موضوع خاص، چیزهای جدیدی به مخاطب میآموزند تا از این طریق او را به دیدن سایر خدمات سایت و استفاده از آنها، وادار کنند.
موضوع این مقالات با توجه به زمینه فعالیت هر شخص یا مجموعه متفاوت است. مثلا ممکن است یک آموزشگاه موسیقی، محتوایی درباره تاریخ موسیقی ارائه دهد؛ یا درباره اصطلاحاتی مثل ریتم، متر و تمپو مقالهای در قسمت بلاگ خود قرار دهد. این متون که همگی جنبه آموزشی دارند، باید کاملا منطبق با واقعیات و معتبر باشند. بنابراین بهتر است همواره به منابع و مآخذ تحقیق خود اشاره کنید و به صورت پینوشت به آنها ارجاع دهید.
مقالات آموزشی بدون منبع و مأخذ (به خصوص مقالاتی که بیانکننده تاریخچه یا نظریههای مختلف درباره یک موضوع هستند) اعتبار چندانی ندارند.
مقالات گزارشی
این مقالات که عمدتا روایت مستندگونهای از مشاهداتی هستند که باید به مخاطبان ارائه شوند، تأثیر بهسزایی در معرفی موضوع مورد نظر به آنها دارند. برای مثال در قالب یک گزارش صمیمی از روند کار در خط تولید یک کارخانه، مجموعه مذکور به مخاطبان معرفی میشود.
مقالاتی هم که ویژگیهای یک محصول را شرح میدهند، به نوعی مقاله گزارشی محسوب میشوند.
مقالات خلاقه
مقالاتی هستند که نویسنده آن با استفاده از یک ایده خلاقانه درباره موضوع خاصی، آن را پرورش داده است. مثلا ممکن است اعضای تیم تولید محتوای یک کارتل تجاری بزرگ، در قالب یک مقاله جذاب و خواندنی، سرگذشت بنیانگذار مجموعه را به صورت روایت جذابی برای مخاطبان شرح دهند.
مقالات انتقادی
این مقالات بعد از معرفی یک موضوع، به نقد و تحلیل آن میپردازند. برای مثال در صفحه یا سایت یک مجموعه هنری، ممکن است مقالات متعددی به نقد و تحلیل فیلمهای در حال اکران اختصاص داشته باشند. همچنین ممکن است در یک فروشگاه اینترنتی، پس از معرفی محصولات مختلف در قالب مقالات گزارشی، کیفیت آنها مورد نقد و بررسی قرار بگیرد و پس از آن مجموعه محصولات مذکور با هم مقایسه شوند.
مقالات ترکیبی
هر یک از مقالاتی که به آنها اشاره کردیم، قابلیت ترکیب و تلفیق با نمونههای دیگر را دارند. مثلا چنانکه اشاره کردیم، در سایت فروشگاههای اینترنتی، گاهی برای معرفی و بررسی بهتر محصولات، مقالات انتقادی و گزارشی با هم ترکیب میشوند.