تولید محتوای خلاقانه

فارغ از ویژگی‌های خاص هر نوع محتوا، در راستای آفرینش خلاقانه، باید مسائلی را در آثار تبلیغاتی خود به یاد داشته باشید. زیرا با گسترش امکانات رسانه‌ای، همه می‌توانند از همان بسترهایی که شما بدان دسترسی دارید، استفاده کنند. پس اگر می‌خواهید از آنها سبقت بگیرید و متفاوت باشید، باید زیرکانه و با استفاده از شگردهای خلاقانه، کار خود را پیش ببرید.

۸ نکته مهم درباره تولید محتوا

اگر می‌خواهید حرفتان را بشنوند و ایده‌های شما را تماشا کنند با همه وجود دنیا را بشنوید و تماشا کنید!

۱ـ چه کسانی کار شما را می‌بینند؟

ابتدا باید مخاطبان خود را به‌ درستی مشخص کنید. اگر از اصناف و اقشار مختلف مخاطبانی دارید، همه آنها را دسته‌بندی کنید. تصور کنید که در زمینه حمل و نقل مواد غذایی فعالیت دارید و مخاطبان و مشتری‌های شما، از یک طرف بنکداران و عمده‌فروش‌ها هستند و از طرف دیگر مغازه‌دارها و سوپرمارکتی‌ها.
حال تصور کنید که در زمینه تولید و فروش صنایع دستی فعالیت می‌کنید. در این شرایط مخاطبان شما از گروه‌های علاقه‌مند به هنر و یا خانواده‌هایی هستند که می‌خواهند برای مصارف شخصی و خانگی از شما خرید کنند.
این گروه‌ها را با هم مقایسه کنید. قاعدتا آداب کاری و ادبیات حاکم بر ذهن و زبان هر کدام از آنها متفاوت است. پس محتوایی که برای ارتباط گرفتن با هر یک از آنها تولید می‌کنید، متفاوت خواهد بود.
علاوه بر این، غیر از مخاطبان خاص شما، اشخاص زیاد دیگری هم مطالب شما را خواهند دید. پس با در نظر داشتن این موضوع، به فکر جذب مخاطبان جدید هم باشید.

۳ـ سناریوی مناسب

حتی یک طرح ساده هم سناریو می‌خواهد. هرگز به بهانه کوتاه بودن کار، سناریو را دستِ‌کم نگیرید. همیشه چیزی را که در ذهن دارید روی کاغذ بیاورید. برای تیزرهای تبلیغاتی و کارهای تصویری حتما از برگه دکوپاژ استفاده کنید و طرحی را که می‌خواهید اجرا کنید روی کاغذ بیاورید.
یک سناریوی جذاب لزوما نباید داستانی باشد؛ اما به یاد داشته باشید که گاهی یک سناریوی داستانی می‌تواند جذابیت خاصی داشته باشد و زمینه‌ساز تبلیغات سریالی شود.
گاهی می‌توانید از دیالوگ استفاده کنید و گاهی می‌توانید در سکوت پیام خود را منتقل کنید. پیاده کردن همه این ایده‌ها، به سناریوی شما بستگی دارد. پس نسبت به آن بی‌اعتنا نباشید.

۵ـ از منابع معتبر استفاده کنید!

قطعا در هر مقاله یا محتوایی، ارجاعات و مستنداتی خواهید داشت. هرگز هیچ مسئله تاریخی، اجتماعی، علمی و خبرسازی را بدون استناد به منابع معتبر منتشر نکنید.
در انتشار آمار و ارقام محتاط باشید! یک اشتباه کل اعتبار شما را زیر سؤال می‌برد.
اگر در حوزه خبررسانی فعالیت می‌کنید، از شنیدن شایعات هیجان‌زده نشوید! عجول نباشید و هیچ خبر بدون منبع موثقی را انعکاس ندهید.
این آموزه کودکی را فراموش نکنید:
دروغگو دشمن خداست!

۷ـ شعار ندهید!

هرچند تبلیغات عرصه نمایش و شعار دادن است، اما شعار تبلیغاتی نباید از فرط اغراق‌آمیز بودن، مضحک و مسخره به نظر بیاید. شعار تبلیغاتی باید جذاب و شیرین باشد و مخاطب را با خود همراه کند.
حتما طی سال‌های گذشته، تبلیغ‌هایی را به یاد دارید که برای مدتی جمله یا تکیه‌کلام خاصی را بین مردم جا انداخته بودند. شما هم می‌توانید با خلاقیت خود،‌ جریان‌ساز شوید. اما به یاد داشته باشید که مخاطبان شما هم مثل خود شما باهوش هستند. پس از شعارهای افراطی پرهیز کنید.

۲ـ نگاه نو به دنیا؛ به عبارت بهتر:

جور دیگر باید دید …
این مورد بیش از سایر موارد به خلاقیت شما بستگی دارد. بسیاری از منتقدان هنر و ادبیات اعتقاد دارند که:
«موضوع همه آثار یا عشق است یا نفرت؛ این زبان است که در طول اعصار تغییر می‌کند».
پس زبان متفاوت داشته باشید. برای اینکه اثر شما ظاهر متفاوتی داشته باشد، باید نگاهتان متفاوت باشد. بیهوده نیست که در خیلی از جشنواره‌های سینمایی جوایزی تحت عنوان «ایده نو»، «نگاه تازه» و … به نویسندگان و کارگردان‌های خلاق اهدا می‌شود.
بنابراین از متفاوت فکر کردن نترسید!

۴ـ صریح و ساده بنویسید!

بعضی‌ها تصور می‌کنند استفاده از کلمات سنگین، نوشته آنها را جذاب‌تر می‌کند. برخی هم برعکس؛‌ فکر می‌کنند خودمانی نوشتن رمز موفقیت در تولید محتوای تبلیغاتی است.
اما انتخاب زبان معیار، علمی و یا خودمانی بستگی به خود شما و مخاطبانتان دارد. مسئله مهم این است که حرف خود را به‌سادگی و روشنی بیان کنید. مخاطب باید منظور شما را بفهمد. پس صریح و ساده بنویسید.

۶ـ خودتان را جای مخاطبتان بگذارید!

چه چیزی برای خودتان جذاب‌تر است؟
نه فقط در تبلیغات،‌ بلکه در هر زمینه‌ای از فعالیت‌های رسانه‌ای و هنری باید خودتان را جای مخاطبانتان بگذارید. وقتی در اوقات فراغت خود در اکسپلورر اینستاگرام چرخ می‌زنید، چه مطالبی برای شما جذا‌ب‌تر و سرگرم‌کننده است.
البته یک نکته را در نظر داشته باشید!
ممکن است گاهی مطالب بسیار ضعیف و غیراستاندارد بازخورد خوبی گرفته باشند. مطمئن باشید که رعایت نکردن بعضی مسائل (مثل مورد استفاده از منابع معتبر) شاید مدتی ایجاد جذابیت کند، اما به‌سرعت اعتبار خود را از دست می‌دهد. پس هنگام الگوبرداری از نمونه‌های موفق، هرگز استانداردها را نادیده نگیرید.

۸ـ شاد زندگی کنید، بچرخید، ببینید و دنیا را تجربه کنید!

اگر می‌خواهید با رویکردی خلاقانه و سرشار از ایده‌های ناب مخاطبان خود را سر ذوق بیاورید، خودتان باید با ذوق و اشتیاق زندگی کنید. باید هر روز ایده‌های تازه‌ای داشته باشید.
برای اینکه کوله‌باری از ایده‌های تازه و نوآورانه داشته باشید، باید بسیار بخوانید و ببینید.

خواندن نشریات تخصصی و عمومی،‌ کتاب و … را فراموش نکنید. در حال حاضر گسترش اپلیکیشن‌های کتاب‌خوانی و نسخه‌های الکترونیک کتاب‌ها و مجلات، اشخاص تکنوفیل را هم کتاب‌خوان کرده است.