دیجیتال مارکتینگ

یا بازاریابی اینترنتی چیست؟

بازاریابی اینترنتی (digital marketing / internet marketing) دلالت بر کلیه فعالیت‌هایی دارد که در اینترنت و فضای مجازی در زمینه بازاریابی انجام می‌شود و همه اقدامات تبلیغاتی، فروشگاهی، تجاری و … را در این حیطه شامل می‌شود.

بازاریابی اینترنتی

بازاریابی اینترنتی ناظر بر همان ابعاد مختلف بازاریابی کلاسیک مشتمل بر شناخت بازار هدف، مطالعه خواست ایشان، معرفی کالاها به آنها و مدیریت روابط عمومی است؛ با این تفاوت آشکار که کلیه این مسائل در بستر فضای مجازی و اینترنت تحقق پیدا می‌کنند.
به تعبیر دیگر، بازاریابی کلاسیک به صورت آفلاین انجام می‌شود و دیجیتال مارکتینگ به معنای بازاریابی آنلاین است و مصداق آن انواع فعالیت‌های فروش و بازاریابی از طریق آگهی‌های مجازی، تبلیغات بنری، سایت‌های فروشگاهی، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، اینفلوئنسر مارکتینگ و … است.

هر یک از این مصادیق، خود جنبه‌های بسیار مهمی دارند که پرداختن به آنها مستلزم زمان و مطالعه بیشتر است. ولی مسئله‌ای که همه آن را می‌پذیرند این است که دیجیتال مارکتینگ مقوله مدیریت ارتباط با مشتری (customer relationship management) که به اختصار CRM خوانده می‌شود را متحول کرده است.

همه این شیوه‌ها صرفا روش‌هایی هستند که مشاوران دیجیتال مارکتینگ آنها را به‌عنوان اصول کارشان به رسمیت می‌شناسند. اما هر شیوه‌ای که به معرفی بهتر کسب و کار آنلاین کمک کند، می‌تواند تکنیک اختصاصی شما قلمداد شود.

مشاوره دیجیتال مارکتینگ چیست؟

عکاس تبلیغاتی بر انواع دیگری از عکاسی نیز تأثیر گذاشته است. مثلا رفته‌رفته عکس‌های تبلیغاتی از ستاره‌های هالیوود، عکاسی از پرتره هنرمندان را به عنوان یک ژانر هنری عکاسی مطرح کرد.

البته درباره این فرایند و فرایندهای مشابه، ممکن است نظراتی درست مقابل و برعکس این نظر وجود داشته باشد. مثلا در این زمینه برخی اعتقاد دارند که ژانر عکاسی پرتره، عکاسان را به عکاسی از هنرمندان شاخص واداشت.

ولی به هر حال نظر غالب این است که بعد از تأثیرگذاری عکس‌های تبلیغاتی در نشریات و مطبوعات، گرایش به عکاسی بیشتر شد و گونه‌های جدیدی از عکاسی رواج پیدا کرد.

 

مشاور بازاریابی اینترنتی چه می‌کند؟

در نوشته‌های مختلفی که در بخش مقالات مدیاشو قرار دارد، به صورت مستقل درباره بسیاری از مضامین مرتبط صحبت کرده‌ایم. مسائلی از قبیل تبلیغات بنری، تبلیغات کلیکی، انواع آگهی‌های آنلاین و آفلاین، استراتژی‌های مربوط به بهینه‌سازی و … . مشاور دیجیتال مارکتینگ باید در تمامی این زمینه‌ها و همچنین در سایر حوزه‌های مرتبط، اطلاعات و مهارت‌های کافی داشته باشد. بنابر این با اشراف بر مسائل مربوط به آی‌تی، اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، تجارت الکترونیک، تولید محتوا، تبلیغات، مدیریت ارتباط با مشتری و … باید با ترسیم بهترین نقشه‌های راهبردی و استراتژیک، مسیر مشخصی را پیش روی مخاطبانش قرار دهد.

  ۸ روش برای تحقق اهداف بازاریابی اینترنتی

 

مشاوران دیجیتال مارکتینگ با چه روش‌هایی ساز و کار بازاریابی مشتریان خود را تقویت می‌کنند؟

تقویت فرایند بهینه‌سازی و سئو

درباره سئو (search engine optimization) در بخش مقالات مدیاشو، مطالب مستقل و مفصلی وجود دارد و حتما پیش از این درباره آن خوانده‌اید و می‌دانید که برای بالا آمدن یک وب‌سایت یا کلیدواژه در جستجوی موتورهای جستجوگر، کارشناسان با پیروی از الگوریتم‌های خاص، باید محتوای بهینه‌شده خود را با فرمت و ویژگی مناسب بارگذاری بکنند. اما علاوه بر مدیریت حساب‌شده محتوای بهینه در وب‌سایت،‌ می‌توانید از طریق امکانات گوگل ادز (Google Ads) یا همان گوگل ادوردز (Google Adwords) به بهینه‌سازی محتوای سایت خود کمک کنید. روشی که یکی از نمونه‌های تبلیغات کلیکی محسوب می‌شود.

تحلیل آماری

تحلیل آماری بازخورد فعالیت در فضای مجازی، هم شامل بررسی بازخورد محتوای وب‌سایت می‌شود و هم شامل بازخورد فعالیت در شبکه‌های اجتماعی است. فعالیت در شبکه‌های اجتماعی به واسطه مشخص بودن تعداد بازدیدها و پسندها (لایک‌ها) مشخص است. در این میان مشاور و کارشناس باید مهارت تشخصی دنبال‌کنندگان قلابی (fake) را داشته باشد تا نرخ واقعی مقبولیت هر پست را به درستی تشخیص دهد.

نرخ مقبولیت نسبتی است بین سه متغیر: تعداد دنبال کنندگان، تعداد بازدیدها و تعداد پسندها. اما تحلیل رفتار بازدیدکنندگان سایت که تأثیر مستقیم روی وضعیت سئو دارد، دارای پیچیدگی‌های بیشتری است.

تبلیغات کلیکی (pay per click)

این روش در حقیقت یکی از نمونه‌های تبلیغات کلیکی به حساب می‌آید. اما تأثیر به‌سزایی در بهبود وضعیت سئوی سایت و حتی سایر اپلیکیشن‌های مرتبط با گوگل دارد. در این روش کابران با پرداخت مبالغی، حساب خود را شارژ می‌کنند. اما از این حساب به واسطه گذشت زمان یا تعداد محتوا چیزی کسر نمی‌شود. بلکه در ازای هر کلیکی که روی محتوای مورد نظر می‌شود، مبلغی از حساب کم می‌شود. این دقیقا مصداق تبیلغات کلیکی (PPC) است. مزیت چنین روش‌هایی این است که شما فقط بابت میزان دیده‌شدن خود پول می‌دهید و به صورت کور و بی‌هدف، تبلیغ نمی‌کنید.

تولید انواع محتوای متنی و تصویری

شامل مقالات، عکس‌ها و تیزرهای تبلیغاتی می‌شود، باید به فراخور بستر ارائه آن صورت بگیرد (به مقالات تولید محتوای متنی و محتوای تصویری مراجعه کنید).

استفاده از پیوندها

یکی از راه‌های تقویت سئوی سایت و نیز بیشتر دیده‌شدن کسب و کار، قرار دادن پیوندهایی است که کاربران را از صفحات دیگر مستقیما به وب‌سایت شما منتقل می‌کند. بارزترین نمونه آن هم پیوند ورودی یا همان بک‌لینک است که به‌وفور درباره آن در مقالات مختلف توضیح داده‌ایم. تبلیغات بنری نیز می‌توانند همین ویژگی را داشته باشند. اما نمونه دیگری که به‌واسطه ظاهر کوچک‌ترش، مزاحمت کمتری نسبت به بنرهای تبلیغاتی فضای مجازی دارد، پوش نوتیفیکیشن‌ها هستند که می‌توانند توجه کاربران را به خود جلب کنند و آنها را به صفحه مورد نظر هدایت کنند.

سیاست‌های ریتارگتینگ

مبتنی بر بازجذب مخاطبانی است که هرچند به وب‌سایت شما مراجعه کرده‌اند، اما واکنش و رفتار خاصی ارائه نداده‌اند. قاعدتا در فضای واقعی و رئال بازار هم قرار نیست شما از هر مغازه‌ای که بازدید می‌کنید، خرید کنید. اما مسئول سیاست‌گذاری‌های بازاریابی باید دلیل مورد پسند واقع شدن یا نشدن محصولات را بررسی کند.

استراتژی‌های تعاملی

شیوه‌هایی هستند که طی یک فرایند با پرسش و پاسخ‌ از کاربر پیش می‌روند و تکمیل می‌شوند. مثلا هنگام ثبت‌نام در یک اپلیکیشن، شما صفحه به صفحه (در حقیقت بنر به بنر) اطلاعاتی که از شما خواسته می‌شود را تکمیل می‌کنید و با آن تعامل می‌کنید. به این ترتیب بسیاری از خواسته‌ها و سلایق شما از همان ابتدا برای گردانندگان آن کسب و کار مجازی روشن می‌شود. قرار دادن امکان چت با کارشناسان نیز که معمولا در چت‌باکس در حاشیه وب‌سایت فراهم می‌آید، یکی از راهکارهای تعاملی دیگر است.

تبلیغات آفلاین

در حقیقت همان صورت کلاسیک تبلیغات هستند که از قدیم وجود داشته‌اند. هرچند امروزه برای معرفی کسب و کار آنلاین، بهترین بستر خودِ تبلیغات آنلاین در اینترنت است، اما قاعدتا تبلیغات آفلاین بی‌فاید نیستند. برای مثال بیلبوردی را تصور کنید که به خیلِ عظیم عابران یک خیابان، یک اپلیکیشن خرید و فروش اینترنتی را معرفی می‌کند.