طراحی بیزینس پلان
(business plan)
عکاسی از هر سوژه و موضوعی با این هدف که برای تمجید یا نقد آن، مخاطب را با خود همراه کنیم، عکاسی تبلیغاتی محسوب میشود. عکس تبلیغاتی میتواند موضوعات سیاسی و اجتماعی داشته باشد. شاید هم بهدور از سیاست، صرفا جنبه اقتصادی داشته باشد.
با این تعریف باید توجه داشته باشید که عکاسی تبلیغاتی (advertising photography) از عکاسی تجاری (commercial photography) و عکاسی صنعتی (industrial photography) گستردهتر است. در حقیقت عکاسی تجاری و صنعتی، بهنوعی زیرمجموعههای عکاسی تبلیغاتی هستند.
طرح کسبوکار یا بیزینس پلان چیست؟
طرح کسبوکار، گزارش مکتوبی است که در آن یک موضوع یا پروژه کاری تعریف میشود و با بررسی پیشینه، آینده و چشمانداز آن، رویکرد تیم اجراکننده آن در راستای راهاندازی و توسعه آن با تعاریف دقیق، آمار، ارقام و نموادر شرح داده میشود.
امروزه با توجه به جایگاه خاصی که مجموعههای کارآفرینی و فعالیتهای استارتاپی پیدا کردهاند، مسائل مربوط به طراحی بیزینس پلن اهمیت بیشتری پیدا کرده است، و بسیاری از افراد کارآفرین در همان بدو کار با مراجعه به مشاوران راهاندازی کسبوکار و طراحی بیزینس پلن، پایه و اساس کار خود را بر مبنای رویکردهای علمی و حسابشده قرار میدهند.
مقصود از استارتاپ (start-up) یا همان کسبوکار نوپا و توسعهیابنده، کسبوکاری است که در راستای کارآفرینی (Entrepreneurship) ایجاد میشود، و اساس بیزینس پلن آن بر این مبناست که پس از پشت سر گذاشتن مراحل آزمایشی (pilot) و تثبیت موقعیت اولیه، بهسرعتتوسعه پیدا کند تا هم فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد شود و سود بیشتری حاصل آید.
این موعظه شیخ اجلّ، سعدی شیرازی را از یاد نبرید که فرموده است:
به عمل کار برآید، به سخندانی نیست!
برای نوشتن طرح کسبوکار چه باید کرد؟
نوشتن هر طرح و ایدهای، مستلزم داشتن تجربه و ایجاد ظرفیت ذهنی در رابطه با موضوع مورد نظر است. قاعدتا کسی که با در نظر داشتن هدف خاصی در پیِ ایجاد یک کسبوکار مشخص یا یک فعالیت استارتاپی است، حتما هم ظرفیت ذهنی لازم را برای خود ایجاد کرده است.
و در زمینه مورد نظر تجربه، دانش و مهارتهای کافی را کسب کرده است. پس چیزی که به آن نیاز دارد، دانستن اصولی است که باید آنها را برای نوشتن طرح کسبوکار و بیزینس پلن رعایت کند.
قسمتهای مختلف یک بیزینس پلن
با توجه به آنچه درباره طرح کسبوکار شرح دادیم، قاعدتا یک بیزینس پلن شامل قسمتهای مختلفی میشود که از این بین میتوان به این موارد اشاره کرد: مقدمه و شرح موضوع (کالا یا خدمات مورد نظر)، معرفی تیم مدیریت و اجرا و رزومه ایشان، بیان اهداف تعریفشده و ملزومات دستیابی به آن، شرح مسیرهای دستیابی به اهداف، ارائه گزارشهای مفید از پیشینه طرحهای مشابه و نتایج طرحهای آزمایشی و پایلوت، تخمین و برآورد هزینهها، زمانبندی مشخص و … .
۷ نکته طلایی برای نوشتن business plan
کالا یا خدماتی که قصد عرضه و ارائه آن را دارید، مشخص کنید!
قاعدتا برای پیش بردن هر برنامهای، موضوع آن باید بهخوبی مشخص باشد. در ابتدای کار به دور از هیجانات باید بهصورت محدود زمینه فعالیت خود را مشخص کنید! برای اهداف متعالی عجله نکنید و با اقدامات بلندپروازانه، خودتان را به دردسرهای بزرگ نیندازید. اگر اقدامات اولیه را بهدرستی انجام دهید، بهموقع نوبت به توسعه کسبوکارتان هم میرسد.
بازار هدفتان را بشناسید!
برای فروش بهتر محصولات و ارائه شایسته خدمات، باید مخاطبانتان را بهخوبی بشناسید و تفسیر درستی از بازار هدف خود داشته باشید. باید بدانید که بهلحاظ تبلیغاتی روی کدام گروه باید مانور بیشتری بدهید و چه جایی باید سرمایهگذاری مادی و معنوی بکنید. نداشتن اطلاعات درست از سلیقه و خواست مشتریان، نیرو و سرمایه شما را به باد میدهد که چنین اتفاقی به نوبه خود از انگیزهتان خواهد کاست. بنابر این با مطالعه جامعه هدف، بهترین تصمیمها را بگیرید.
دو عنوان، انتخاب کالا و خدمات و شناخت بازار هدف میتواند، در قالب عنوان آنالیز (analysis) و تحلیل بازار، مورد پژوهش بیشتر قرار بگیرد.
برای رشد و توسعه کار چه مرزهایی را متصور هستید؟
بر امواج واقعیت، رؤیاپردازی کنید!
همان طور که پیش از این در این مقاله و مقالات دیگر عنوان کردهایم، برای پیشرفت، توسعه و گسترش کار، نباید عجله کرد. بعد از اینکه مراحل مقدماتی با منطق و رویکردی صحیح طی شد، کار به خودیِ خود گسترش مییابد. امروزه رواج کسبوکارهای توسعهیابنده و نوپا (start-up projects) که در راستای کارآفرینی ایجاد میشوند، مسئله برنامهریزی دقیق جهت توسعه کار را بیش از پیش مهم جلوه میدهند. بنابراین، مشاوران طراحی کسبوکار با وقوف بر این قضیه، باید زمینهساز توسعه و گسترش پروژههایی باشند که به آنها سپرده میشود.
به یاد داشته باشید که برای گسترش کار باید واقعبین باشید. اما این واقعبین بودن نباید مانع پروراندن افکار بزرگ و شجاعانه در ذهن شما شود. پس مانند موجسواری که مهارتهای لازم را آموخته است، دل را به دریای آرزوها بسپارید.
برآورد مقدمات و ملزومات مورد نیاز
مکان مورد نظر، تجهیز آفیس، منابع انسانی و کلیه هزینههای قابل پیشبینی در راستای تأمین و جذب سرمایه مورد نیاز.
برآورد و تخمین در همه مراحل کار وجود دارد. اما اهمیت آن در ابتدای کار از آن جهت است که میتوانید پیش از اتخاذ تصمیمات شتابزده، از همان ابتدا با مدیریت هزینهها جلوی ضرر و زیانهای آتی را بگیرید و مسیر کار را بهخوبی روشن کنید.
اگر بودجه و امکانات کافی ندارید، نگران نباشید! در این شرایط فقط به چیزهایی فکر کنید که بودنِ آنها واجب است. مطمئن باشید که در طول یک مسیر منطقی، حتما خواهید توانست بهمرور سایر امکانات را فراهم کنید.
اجرای آزمایشی طرحهای پایلوت (pilot) بهصورت موازی
همزمان با پیشرفت کار در مراحل نخستین، باید طرحها و ایدههای خود را بهصورت آزمایشی در ابعاد کوچک پیادهکنید. این عمل حکم ساختن ماکتی را دارد که نقطهضعفهای موجود و خطاهای آینده را بهتر به شما نشان میدهد. حتی گاهی اجرای پایلوت، منجر به کشف قابلیتهایی میشود که تا آن زمان کسی به آنها توجهی نداشته است.
آغاز کار بر اساس برآوردها و آزمایشهای صورتگرفته و تثبیت آن
وقت عمل فرامیرسد!
همه مراحل گذشته برای رسیدن به این مرحله است. تمام برنامهها و نتایج باید عملیاتی شوند؛ وگرنه هیچ یک از اهداف بیزینس پلن برآورده نمیشود. علاوه بر اینکه باید نقشههای پیشین خود را اجرایی کنید، باید بتوانید گام به گام جلو بروید و وضعیت موجود را تثبیت کنید تا در مراحل بعدی امکان تحقق نقشههای پیشین توسعه و گسترش کار هم وجود داشته باشد.
توسعه کار و پایش مداوم
چنانکه ذکر شد، پس از مرحله تثبیت کار، نوبت توسعه پروژهها میرسد. رفتهرفته میتوانید در عرصههای نزدیک به زمینه فعالیت خود ورود کنید و بستر را برای ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر و درآمد بهتر فراهم کنید.